De organisatie achter het project Noord-Zuid Limburg

Achter de schermen van het complex project Noord-Zuid Limburg nemen De Werkvennootschap en het Departement Omgeving van de Vlaamse Overheid de coördinerende en uitvoerende rol op. Zij worden ondersteund door verschillende studie-, onderzoeks- en ontwerpbureaus binnen het consortium Studio NZL. Studiebureau Antea bekijkt de milieueffecten, onafhankelijk van Studio NZL, en communicatiebureau Connect staat in voor de projectcommunicatie, het stakeholdermanagement en het omgevingsmanagement.

Wie is De Werkvenootschap?

De Werkvennootschap is een organisatie van de Vlaamse Regering, die haar schouders zet onder grote en complexe mobiliteitsprojecten van de Vlaamse Overheid. Op die manier kunnen we grote infrastructuurwerken versneld en geïntegreerd aanpakken. Naargelang de noden van onze projecten halen we de beste experten in huis.

Wie is het Departement Omgeving?

Het Departement Omgeving van de Vlaamse overheid staat in voor de realisatie van een kwaliteitsvol leefmilieu en de ontwikkeling van een geïntegreerd omgevingsbeleid (ruimte, leefmilieu, natuur en energie). Voor het lokale omgevingsbeleid werkt het Departement Omgeving samen met steden, gemeenten en provincies.

Tijdens de Verkenningsfase gaven heel wat actoren aan om nauw betrokken te willen zijn bij het project van de Noord-Zuid Limburg. Op basis daarvan werd de projectstructuur uitgetekend.

 

Dagelijks bestuur

Projectleiders van De Werkvennootschap, het Departement Omgeving en Studio NZL zorgen voor de dagelijkse aansturing van het complex project. Ze werken nauw samen met alle betrokken actoren.


Studio NZL

Het consortium Studio NZL voert het onderzoeks- en ontwerpwerk uit. Het is een samenwerking tussen de studiebureaus Arcadis en Tractebel, ontwerpbureaus Maat-ontwerpers, 51N4E en NU-architectuuratelier, LDR (voor de juridische ondersteuning), onderzoeksbureau TML en de Universiteit Hasselt. Studiebureau Antea bekijkt de milieueffecten, onafhankelijk van Studio NZL.


Stuurgroep

De Stuurgroep is het ambtelijke platform dat het traject zal begeleiden en faciliteren. In de Stuurgroep zetelen alle bestuurlijke actoren van de Vlaamse overheid, de betrokken lokale overheden en de provinciale overheid.


Werksessies

Tijdens de werksessies komen lokale experts en vertegenwoordigers van belangengroepen, middenveldorganisaties en de betrokken gemeenten rond de tafel zitten om mee te denken over de mogelijke oplossingen voor de Noord-Zuidverbinding. De belanghebbenden werken telkens rond thema’s zoals mobiliteit, leefbaarheid, impact op het leefmilieu en open ruimte, veiligheid en economische impact.


Lokaal expertenpanel

Het lokaal expertenpanel geeft input vanuit de lokale expertise. Het panel bestaat uit natuur- en bewonersorganisaties en socio-economische partners.